Voor gitaarliefhebbers stopt het niet bij de aankoop. Dan begint het pas. Als je een passie hebt voor gitaren speel je veel. Onderhoud van je gitaar is dan belangrijk. Met ruim dertig jaar ervaring in het repareren van gitaren, is jouw grote liefde bij ons in vertrouwde handen. Verscheidene internationaal bekende gitaristen vertrouwen hun kostbare instrument toe aan onze deskundige handen.  Maar je kunt ook zeker zelf een aantal dingen doen, om je instrument in goede conditie te houden.

 

Schoonmaken

Voordat je begint met het schoonmaken van de gitaar verwijder je eerst de snaren. Hiervoor maak je gebruik van een winder om de stemknoppen los te draaien. Wanneer je de snaren hebt verwijderd kan het schoonmaken beginnen. Zoals je misschien al weet hebben de meeste gitaren een laklaag (buitenkant klankkast). Op deze laklaag zijn vingerafdrukken en vuil vaak goed zichtbaar, waardoor je gitaar als het ware minder aantrekkelijk wordt. Daarnaast kan een laag van vuil en vet als een soort van geluidsdemper functioneren.

 

Gelakte delen

Om enig vet en vuil te verwijderen kun je gebruik maken van verschillende schoonmaakmiddelen. Welk schoonmaakmiddel je voor welke gitaar onderdelen moet gebruiken is afhankelijk van de afwerking. Zo is er een speciale gitaar polish (bv. Dunlop 6501) voor de gelakte onderdelen. In dit geval breng je de polish indirect aan op bijvoorbeeld de klankkast door middel van een poetsdoekje. Vervolgens wrijf je met het doekje over de klankkast, totdat deze schoon is. Het schoonmaken van de klankkast hoeft in principe weinig tijd te kosten als je dit regelmatig doet.

 

Metalen delen

Tenslotte is het belangrijk om de metalen delen van je gitaar schoon te maken. Denk hierbij aan de frets, metalen snaren of stemknoppen. Hiervoor maak je alleen gebruik van een droge doek. Toch zal het onderhoud van de snaren anders zijn, omdat deze maar een beperkte levensduur hebben. Zo kun je bijvoorbeeld al voor het gitaar spelen je handen wassen. 

 

Verleng de levensduur van je snaren

Pluk je snaren na het spelen spelen (trek ze van de hals af en laat los), waardoor het vuil ervan af klappert. Door deze twee maatregelen elke keer weer te treffen zal je de levensduur van de snaren automatisch verlengen. Al met al blijft het regelmatig vervangen van de snaren gewoon belangrijk.

 

Gitaar afstellen

Ook het afstellen zou je tot het gitaar onderhoud kunnen rekenen. Het is namelijk zo, dat wanneer je veel gitaar speelt de snaren slapper kunnen worden. Om dit probleem te verhelpen stelt men de kam opnieuw af. In sommige gevallen wordt ook de gitaarhals zelf afgesteld.

Nu de vraag: “Kun je het afstellen gewoon zelf doen?”. Het afstellen van de kam kun je in principe gewoon zelf doen als je enige ervaring hebt opgedaan. Toch kan het verkeerd afstellen van je gitaar gevolgen met zich meebrengen, waardoor je straks helemaal niet meer kan gitaar spelen. Daarom is het in sommige gevallen toch beter om gewoon even bij ons langs te komen. Wij doen dit graag voor je.

 

Kam afstellen

In dit geval beschrijven we hoe je een kam van een elektrische gitaar kunt afstellen. De meeste elektrische gitaren beschikken namelijk over een kam die in hoogte verstelbaar is. Vaak is zo’n kam uitgerust met zogenaamde stelschroeven (2 stuks) met veertjes. Daarnaast hebben sommige modellen ook wieltjes in plaats van veertjes.

Met een kam kun je vaak alle snaren apart afstellen. Dit betekent dat een kam uit zes onderdelen (zadels) bestaat, welke allemaal weer zijn uitgerust met stemschroeven. Met behulp van de stemschroeven zijn de onderdelen naar voren of naar achteren te halen. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om de onderdelen hoger of lager te zetten. Bij het afstellen moet je er wel rekening mee houden dat de kam kan verschuiven als de snaren niet meer op spanning staan.

 

Hals afstellen

Het afstellen van de gitaarhals wordt gedaan om deze rechter te zetten. In dit geval wordt de schroef van de metalen versteviging (neck rod of tuss rod) in de hals aangedraaid. Voor het aandraaien maakt men gewoon gebruik van een schroevendraaier of inbussleutel. De schroef zelf vind je in de meeste gevallen aan de voorkant van de kop. Het kan ook voorkomen dat de schroef zich aan de andere kant bevindt, waar de hals over gaat in de klankkast.

Wanneer je de schroef gaat aandraaien is het belangrijk dat de snaren op spanning staan. Is de hals hol? Dan draai je de schroef een kwart slag met de klok mee. Is de hals bol? Dan draai je de schroef juist een kwart slag tegen de klok in. Vervolgens is het verstandig om een tijdje (enkele uren) te wachten, omdat de hals zich eerst moet zetten. Maar wat zijn nou eigenlijk de oorzaken van een kromme hals? Nou, de snaren kunnen al verkeerd op de gitaarhals zijn gezet of gewoon minder elastisch zijn.